Patricia’s carrièrepad is allesbehalve traditioneel. Wat begon in de commerciële sector, leidde haar via verschillende communicatie- en marketingrollen naar haar huidige passie: het importeren van champagne met haar bedrijf Bubbels & Meer. Haar verhaal is er een van doorzettingsvermogen, aanpassingsvermogen en een diepe passie voor wat ze doet. In dit profiel leren we Patricia kennen, van haar begin in de communicatie tot haar huidige rol als succesvolle ondernemer in de champagnebranche.
Het begin van haar carrière
Patricia begon haar werkzame leven in commerciële functies. Ze startte bij een klein bedrijf waar ze zich bezighield met communicatie en marketingactiviteiten. “Ik was in de binnendienst en ondersteunde de vertegenwoordigers, organiseerde de sales en deed zowel verkoop als inkoop,” vertelt ze. Dit gaf haar een brede basis in verschillende bedrijfsprocessen.
Een van de eerste grote uitdagingen was het bedenken en uitrollen van een marketingconcept voor het bedrijf wat gelanceerd werd tijdens een beurs. Patricia vond dit erg leuk en zag het als een kans om haar creativiteit en organisatorische vaardigheden te tonen. Het bedrijf werd echter overgenomen door een ander bedrijf, wat leidde tot een cultuurverandering die niet bij haar paste. “Ik besloot te solliciteren bij een ander bedrijf en kwam in de communicatie terecht,” legt ze uit.
Overstap naar communicatie
In haar nieuwe rol kreeg Patricia de opdracht om de communicatieafdeling te professionaliseren. Ze realiseerde zich dat ze haar kennis moest uitbreiden en ging ’s avonds communicatie studeren. “Ik werkte al veel vanuit gevoel, maar het was fijn om de theoretische kennis erbij te hebben,” zegt ze.
Na haar studie werkte ze in de tuinbouw- en landbouwsector. Hoewel ze het werk interessant vond, wilde ze niet bekend staan als de “landbouwcommunicatievrouw.” Op zoek naar een nieuwe uitdaging solliciteerde ze bij Defensie en werd aangenomen als hoofd communicatie. “Ik kwam in een heel andere wereld terecht,” herinnert ze zich.
Communicatieprofessional bij de overheid
Bij Defensie werkte Patricia nauw samen met de minister en leerde veel over hoe andere landen hun communicatie aanpakken. Ze ontdekte dat vooral de Amerikanen sterk waren in storytelling. “Ze lieten veteranen hun verhaal vertellen met indringende foto’s, wat veel draagvlak creëerde,” vertelt ze.
Patricia benadrukt het belang van beleving in communicatie. “Marketing en communicatie gaan over het zorgen dat anderen mee kunnen gaan in jouw wereld,” zegt ze. Ze leerde bij Defensie ook omgaan met kleinere budgetten en het vergroten van draagvlak bij de Nederlandse bevolking. “Vrijheid is niet vanzelfsprekend, en dat wilden we mensen laten beseffen.”
Na haar tijd bij Defensie stapte Patricia over naar de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND). Daar professionaliseerde ze de communicatieafdeling en werkte ze aan het vergroten van draagvlak voor het werk van de IND. “Mensen die beslissingen nemen over migranten, waaronder asielzoekers staan onder grote druk,” legt ze uit. Ze besloot de media meer te betrekken en de processen transparanter te maken.
Ook hier bleef Patricia aandacht besteden aan de beleving van de klant. “Het is belangrijk dat je mensen meeneemt in het proces en uitlegt wat ze kunnen verwachten,” zegt ze. Dit zorgde voor meer begrip en minder onzekerheid bij onder andere de asielzoekers.
Het keerpunt
Na jaren hard werken en verschillende uitdagingen te hebben overwonnen, besloot Patricia dat het tijd was voor iets nieuws. Ze nam ontslag zonder een nieuwe baan te hebben, een moedige stap die leidde tot haar huidige passie: champagne. “Mijn man en ik liepen vaak langs het strand en hadden gesprekken over wat ik nu echt wilde doen,” herinnert ze zich.
Tijdens een vakantie in Frankrijk proefden ze verschillende champagnes en besloten dat dit het was. Patricia begon met het importeren van champagne en richtte haar eigen bedrijf op: Bubbels & Meer. “Ik had geen ervaring in deze branche, ik ben gewoon begonnen,” zegt ze met een glimlach.
Ondernemerschap in de champagnebranche
Patricia’s bedrijf richt zich voornamelijk op het hogere segment van de horeca en bedrijven. Ze importeert champagne van familiehuizen die zich richten op kwaliteit en duurzaamheid. “Ik werk graag met huizen die hun passie en liefde voor het vak laten zien. Dat proef je ook écht terug in de champagne.” zegt ze.
Ze besteedt veel aandacht aan de customer journey. “Het is belangrijk dat je je klanten meeneemt in de wereld van champagne,” legt ze uit. Ze zorgt ervoor dat elke bestelling een persoonlijke touch heeft. Zo krijgt de particuliere klant bij een bestelling een persoonlijk kaartje dat het verhaal van het champagnehuis vertelt.
Marketing is altijd een belangrijk onderdeel van Patricia’s werk geweest, en dat is niet anders in haar huidige rol. Ze ziet de verhalen van de champagnehuizen als een krachtig marketinginstrument. “Laat de producenten, de families die aan het roer staan van de champagnehuizen, hun verhaal zelf vertellen,” zegt ze. Dit geeft het merk een gezicht en maakt het authentiek én persoonlijk.
Een verhaal van een van Patricia’s champagnehuizen: Champagne Duménil
Een prachtig voorbeeld van een van de unieke merken waarmee Patricia samenwerkt, is Champagne Duménil. Frédérique en Hugues Duménil zijn de drijvende krachten achter dit champagnehuis, dat al sinds 1874 bestaat. De vijfde generatie! Hoewel het champagnehuis ‘pas’ sinds 1874 (nu dus 150 jaar) bestaat, gaat de oorsprong van de champagnes van de Duménils eeuwen terug. De wijngaarden van het champagnehuis Duménil werden ontdekt door monniken in de tijd toen champagne nog geen champagne, maar bergwijn werd genoemd.
Frédérique is de achterkleindochter van de oprichter van het champagnehuis. Haar man Hugues, afkomstig uit een familie die al verschillende generaties lang Premier Cru’s in Sacy verbouwt, weet als geen ander hoe hij de bodem en daarmee de druiven tot hun volste recht kan laten komen. Samen hebben ze een ongelooflijke passie voor champagne. En dat proef je. Ambachtsmensen die karaktervolle champagnes maken, die voortvloeien uit hun samenwerking. De champagnes van het champagnehuis zijn levendig van smaak en getuigen van de hoge eisen die Duménil aan zijn champagnes stelt. Frédérique en Hugues doen samen champagne Duménil bruisen.
Champagne Duménil bezit 8,2 hectare aan Premier Cru wijngaarden in Chigny-Les-Roses, Rilly La Montagne, Ludes en Sacy. Ze maken enkel champagne van eigen oogst. Deze vignerons independant produceren jaarlijks ongeveer 80.000 flessen.
Een van hun kenmerkende champagnes is de Réserve 25, deze belichaamt de geest van het champagnehuis Duménil. Deze Grande Réserve prikkelt subtiel het plezier van de zintuigen. Het is een fruitige en ronde champagne die perfect in balans is. Het is dan ook niet voor niks hét uithangbord van Duménil sinds 1874. Het heeft een volwassen karakter, mede dankzij de 25 oogstjaren die in deze champagne zijn verwerkt! De geur van witte bloemen concurreert met wit fruit zoals appel en peer. In de mond voel je de prettige mengeling van rond en fris, met appel, perzik en abrikoos, met brioche als finishing touch.
De Réserve 25 wordt ruim 3 jaar gerijpt in de kelders van Duménil en is een brut champagne. Hij is perfect als aperitief, maar ook heerlijk bij gevogelte, hartige hapjes en vruchtentaart. Deze champagne is beschikbaar in halve fles, hele fles en Magnum, en wordt geserveerd in onder andere Restaurant Calla’s in Den Haag.
Toekomstplannen
Uiteraard heeft Patricia ambities voor de toekomst. Ze wil Bubbels & Meer verder laten groeien. Daarbij streeft ze ernaar dat champagneliefhebbers, bedrijven en horecagelegenheden bij hun ‘zoektocht’ naar kwaliteitschampagnes Bubbels & Meer ‘on top of mind’ hebben. “Het is belangrijk dat de passie en precisie blijven, maar ik zou het geweldig vinden om de go-to persoon voor champagne te worden,” zegt ze.