BROWN & BROWN

Home » Website zelf onderhouden of uitbesteden?

Website zelf onderhouden of uitbesteden?

July 2, 2024

Toen Emma, een kleine ondernemer met een groeiend online kledingbedrijf, haar nieuwe website lanceerde, was ze in de zevende hemel. Het platform zag er geweldig uit, functioneerde soepel en de eerste reacties van klanten waren positief. Maar na enkele maanden begon ze zich zorgen te maken over de technische aspecten: de website werd trager, kleine problemen stapelden zich op en ze hoorde steeds vaker over beveiligingsrisico’s. Emma stond voor een cruciale keuze: moest ze zelf het onderhoud van haar website op zich nemen, of zou het beter zijn om dit uit te besteden aan professionals?

Net als Emma staan veel ondernemers en bedrijven voor deze beslissing. Het onderhouden van een website gaat niet alleen over het up-to-date houden van de content, maar ook over het waarborgen van de snelheid, veiligheid en prestaties van de site. Regelmatig onderhoud kan een wereld van verschil maken voor je online aanwezigheid. Maar wat is de beste aanpak? In dit artikel gaan we dieper in op de voor- en nadelen van zowel zelf onderhouden als uitbesteden van website onderhoud. We verkennen de verschillende factoren die je keuze kunnen beïnvloeden en helpen je om een weloverwogen beslissing te nemen die past bij jouw situatie en behoeften.

Waarom is website onderhoud belangrijk?

Website onderhoud is cruciaal voor de volgende redenen:

 • Veiligheid: Regelmatige updates en beveiligingschecks beschermen je website tegen hackers en malware.
 • Prestaties: Een goed onderhouden website laadt sneller en werkt soepel.
 • Relevantie: Regelmatige content updates houden je site fris en relevant voor bezoekers en zoekmachines.
 • SEO: Actuele en goed onderhouden websites ranken beter in zoekmachines, wat meer organisch verkeer genereert.

 

Zelf onderhouden: de voor- en nadelen

Als je besluit om het onderhoud van je WordPress website zelf te doen, zijn er een aantal belangrijke stappen die je moet volgen om ervoor te zorgen dat je site veilig, snel en efficiënt blijft. Hier zijn enkele cruciale taken die je regelmatig moet uitvoeren:

1. Maak je WordPress omgeving up-to-date
Zorg ervoor dat je WordPress website altijd de nieuwste versie gebruikt. Dit voorkomt dat je website gehackt wordt en biedt nieuwe functie- en prestatieverbeteringen. De nieuwste versie lost ook bugs op die je website kunnen laten crashen. Het updaten is eenvoudig: ga naar je WordPress-dashboard, controleer op updates, en volg de instructies om te updaten.

2. Zorg voor een sterk wachtwoord
Gebruik altijd sterke wachtwoorden (minimaal 12 karakters) voor je website. Zorg ervoor dat iedereen die toegang heeft ook sterke, unieke wachtwoorden gebruikt. Verwijder gebruikers die niet langer actief zijn om beveiligingsrisico’s te verminderen. Voor extra veiligheid kun je tweestapsverificatie inschakelen. Een wachtwoordmanager zoals LastPass kan helpen om je wachtwoorden te beheren.

3. Update je plugins en thema
Houd al je plugins en thema’s up-to-date en verwijder de plugins die je niet meer gebruikt. Dit zorgt ervoor dat je gebruik maakt van de nieuwste functionaliteiten en dat eventuele bugs zijn opgelost. Verwijder ook oude thema’s die je niet meer gebruikt om te voorkomen dat je website vertraagt of onveilig wordt. Zorg ervoor dat je één back-up thema hebt en verwijder de rest.

4. Installeer een plugin tegen spam
Spamreacties kunnen vervelend zijn. Gebruik een plugin zoals Antispam Bee om comment spam te voorkomen. Antispam Bee is gratis te gebruiken, zelfs voor grotere websites.

5. Beveilig je website met een plugin
Kies een goede hostingprovider zoals Kinsta voor extra beveiliging. Als verhuizen van je website lastig is, installeer dan een beveiligingsplugin zoals Wordfence of iThemes. Volg de instructies om de plugin correct in te stellen.

6. Zorg ervoor dat je cache geleegd wordt
Cache maakt je website sneller door het voorkomen van herhaalde laadacties van dezelfde pagina. Het kan echter ook verhinderen dat recente wijzigingen direct zichtbaar zijn. Leeg je cache regelmatig om dit probleem te voorkomen. WP Rocket is een uitstekende plugin voor caching.

7. Optimaliseer je afbeeldingen
Grote afbeeldingen kunnen je website vertragen. Optimaliseer je afbeeldingen om de bestandsgrootte te verkleinen zonder kwaliteit te verliezen. Gebruik plugins voor afbeeldingoptimalisatie om dit proces te vereenvoudigen.

8. Verschoon regelmatig je database
Verbeter de snelheid van je WordPress website door regelmatig je database op te schonen en prullenbakken te legen. WP-Optimize is een handige gratis plugin hiervoor. Het verwijdert bewaarde data van verwijderde berichten en revisiegeschiedenis, wat de prestaties verbetert.

9. Maak gebruik van een Content Delivery Network (CDN)
Een CDN host je statische content zoals afbeeldingen en scripts extern, wat de belasting op je server vermindert en de laadsnelheid verbetert. Bekijk de beste CDN providers om je keuze te maken.

10. Installeer de laatste versie van PHP
WordPress maakt gebruik van PHP. Zorg ervoor dat je altijd de laatste versie van PHP gebruikt voor betere beveiliging, snellere laadtijden, nieuwe functies en bugfixes.

11. Investeer in SEO
Naast onderhoud is zoekmachineoptimalisatie (SEO) belangrijk. Identificeer je doelgroep en de zoekwoorden die je wilt gebruiken. Gebruik tools zoals Ubersuggest en de Yoast SEO plugin om je pagina’s SEO-proof te maken. Overweeg professionele hulp voor betere rankings.

12. Check regelmatig de status van je website
Onderzoek regelmatig de prestaties van je website met tools zoals GTmetrix of Pingdom om te bepalen of een schoonmaakbeurt nodig is.

 

Door deze stappen te volgen, zorg je ervoor dat je WordPress website veilig, snel en efficiënt blijft, wat bijdraagt aan een betere gebruikerservaring en hogere zoekmachineresultaten.

Het zelf onderhouden van je WordPress website brengt verschillende voor- en nadelen met zich mee, zoals volledige controle, kostenbesparing en de kans om technische kennis op te doen. Aan de andere kant vereist het ook de nodige technische vaardigheden en tijdsinvestering, en kan het risicovol zijn als onderhoud niet correct wordt uitgevoerd.

De voordelen:

 • Volledige controle: Je hebt zelf de touwtjes in handen en bepaalt wanneer en hoe updates worden uitgevoerd.
 • Kostenbesparend: Door het onderhoud zelf te doen, bespaar je de kosten van een externe dienstverlener.
 • Kennisopbouw: Je doet waardevolle kennis op over hoe je website werkt, wat handig kan zijn voor toekomstige aanpassingen.

De nadelen:

 • Technische kennis vereist: Je moet technische kennis hebben of bereid zijn deze te leren. Zonder deze kennis kan onderhoud tijdrovend en uitdagend zijn.
 • Tijdrovend: nderhoud kan veel tijd kosten, vooral als je naast je website ook andere verantwoordelijkheden hebt.
 • Risico’s: Onjuist onderhoud kan leiden tot beveiligingsproblemen en website-uitval. Het is belangrijk om te weten hoe je problemen snel kunt oplossen.

 

Uitbesteden: de voor- en nadelen

Het uitbesteden van het onderhoud van je WordPress website kan aanzienlijke voordelen bieden, zoals expertise van professionals, tijdbesparing en gemoedsrust. Aan de andere kant brengt het kosten met zich mee en ben je afhankelijk van een derde partij voor het uitvoeren van cruciale taken.

Voordelen van Uitbesteden

 1. Professionele expertise: Door je website onderhoud uit te besteden, krijg je toegang tot de kennis en ervaring van professionals die gespecialiseerd zijn in het onderhouden en optimaliseren van websites.
 2. Tijdbesparing: Door het onderhoud over te laten aan experts, kun jij je concentreren op je kernactiviteiten en andere belangrijke aspecten van je bedrijf.
 3. Betrouwbaarheid: Externe partijen zorgen voor regelmatige updates en back-ups, waardoor de stabiliteit en veiligheid van je website gewaarborgd zijn.
 4. Gemoedsrust: Je hoeft je geen zorgen te maken over technische problemen of beveiligingsrisico’s. De experts houden je website in topconditie.

Nadelen van Uitbesteden

 1. Kosten: Het uitbesteden van onderhoud brengt kosten met zich mee. Afhankelijk van de complexiteit en frequentie van het onderhoud kunnen deze kosten variëren.
 2. Afhankelijkheid: Je bent afhankelijk van een derde partij voor het onderhoud. Dit kan een nadeel zijn als je snel wijzigingen wilt doorvoeren of als er onverwachte problemen optreden.

 

Waarom Kiezen voor Brown & Brown?

Bij Brown & Brown begrijpen we hoe belangrijk het is om je website in topconditie te houden. Onze werkwijze is ontworpen om je maximale gemoedsrust en optimale prestaties te bieden, zonder dat je zelf technische kennis nodig hebt.

Onze Werkwijze

 1. Diepgaande analyse: We beginnen met een grondige analyse van je website om eventuele problemen te identificeren en te begrijpen waar optimalisaties nodig zijn.
 2. Regelmatige updates: Wij zorgen ervoor dat je WordPress-omgeving, plugins en thema’s altijd up-to-date zijn, waardoor je website veilig en efficiënt blijft werken.
 3. Beveiligingsbeheer: Met ons team van experts voeren we regelmatig beveiligingsupdates uit en monitoren we je website continu om potentiële bedreigingen te identificeren en te neutraliseren.
 4. Contentbeheer: Elke maand plaatsen we nieuwe, boeiende content die aansluit bij je doelgroep en SEO-doelen, waardoor je website relevant en aantrekkelijk blijft voor bezoekers.
 5. Technische ondersteuning: Onze supportafdeling staat altijd klaar om technische problemen snel en effectief op te lossen, zodat je website nooit lang offline is.

 

Ons Aanbod

Klein Abonnement – €499 per maand

 • Technisch onderhoud
 • Maandelijks artikel
 • Pagina-updates

 

Medium Abonnement – €1.299 per maand

 • Technisch onderhoud
 • Twee maandelijkse artikelen
 • Pagina-updates

 

Groot Abonnement – €2.499 per maand

 • Technisch onderhoud
 • Twee maandelijkse artikelen
 • Originele visuals (foto’s of video’s)
 • Pagina-updates

 

Stap voor Stap Abonnement – €750 per maand

 • Gecombineerd website onderhoud en opbouw
 • Technisch onderhoud
 • Maandelijks artikel
 • Pagina-updates

 

Met Brown & Brown kun je erop vertrouwen dat je website altijd in goede handen is. Wij bieden flexibele abonnementen die aansluiten bij jouw specifieke behoeften en budget. Laat ons het technische werk doen, zodat jij je kunt richten op het laten groeien van je bedrijf.

Kies voor Brown & Brown en ervaar het gemak en de voordelen van professioneel website onderhoud. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend advies en ontdek hoe wij jouw website kunnen optimaliseren.

 

Factoren die je keuze beïnvloeden

1. Technische kennis en ervaring
Als je over de nodige technische kennis beschikt en het leuk vindt om aan je website te werken, kan zelf onderhoud een goede optie zijn. Maar als je deze kennis niet hebt, kan uitbesteden een veiligere en efficiëntere keuze zijn.

2. Beschikbare tijd
Heb je genoeg tijd om regelmatig onderhoud uit te voeren? Zelf onderhoud vergt tijd en discipline. Als je een druk schema hebt, kan uitbesteden je veel stress en tijd besparen.

3. Budget
Overweeg je budget. Zelf onderhoud kan op korte termijn kostenbesparend zijn, maar uitbesteden kan op de lange termijn voordeliger zijn door problemen te voorkomen en de levensduur van je website te verlengen.

4. Complexiteit van de website
Grotere en complexere websites vereisen meer onderhoud en technische kennis. Voor zulke websites kan uitbesteden vaak de beste optie zijn om ervoor te zorgen dat alles soepel blijft werken.

De gouden middenweg: een hybride aanpak
Een andere mogelijkheid is een hybride aanpak waarbij je sommige taken zelf uitvoert en andere uitbesteedt. Bijvoorbeeld, je kunt eenvoudige updates en contentbeheer zelf doen, terwijl je technische onderhoudstaken zoals beveiligingsupdates en back-ups uitbesteedt. Deze aanpak combineert het beste van beide werelden en kan zowel kostenefficiënt als praktisch zijn.

 

Conclusie
Het onderhouden van een website is een doorlopende investering die essentieel is voor de prestaties, veiligheid en relevantie van je online aanwezigheid. Of je nu kiest voor zelf onderhouden, uitbesteden of een hybride aanpak, hangt af van je technische kennis, beschikbare tijd, budget en de complexiteit van je website. Overweeg alle factoren zorgvuldig en maak een keuze die het beste past bij jouw situatie en behoeften.

Bij Brown & Brown bieden we verschillende onderhoudsabonnementen aan die kunnen helpen om je website in topconditie te houden. Of je nu kiest voor volledige ontzorging of alleen technische ondersteuning, wij staan klaar om je te helpen.

Voor meer informatie en advies, neem gerust contact met ons op en ontdek hoe wij je kunnen ondersteunen bij het onderhouden van je website.